Jaren geleden had ik een 400L Malawi bak. Na een tijdje zonder aquarium ben ik 7 jaar geleden begonnen met het zeewater avontuur.
Op dit moment heb ik een zeewater bak van 120x70x60 (60 waterhoogte).
De bak draait echt super. Ik heb voor een zeebak relatief weinig onderhoud. Ik werk volgens de DSR methode en dat betekend geen waterwissels. Dat is heerlijk. Geen gezeul met jerrycans en geen gedoe met zout water aanmaken.
Maar toch....
Door tijdgebrek en de redelijk hoge kosten heb ik besloten om te stoppen met zeewater en de bak om te bouwen naar een Malawi bak.
Zo staat de zeebak er nu bij:

De bak is zoals gezegd 120x70x60 met een waterhoogte van 60cm
In het midden zit een overloop met daarin een 32mm afvoer en een aparte noodoverloop. Daarnaast zit er nog een opvoer.
De sump is 80x50x50 met een waterhoogte van 22cm.
Als ik de bak ga ombouwen dan heb ik een paar harde eisen.
Allereerst het onderhoud. Een zeebak vereist relatief veel onderhoud. Nu had ik het niet heel moeilijk maar het onderhoud moet echt minimaal zijn.
Het tweede punt is het geluid. Er draaien nu 3 pompen variërend van 1000 l/h tot 4500 l/h. Daarnaast nog wat stromingspompen van 17.000 l/h per stuk en in de zomer komt er nog het geluid van de koeling bij.
Dat gezoem en gebrom wil ik dus niet meer.
Er zijn een aantal dingen waar ik nog over twijfel:
- Gebruik maken van de bestaande sump. Deze aanpassen door het opnieuw indelen van de vakken. Een 300w Titanium verwarming is al aanwezig. Even als een 4500l/h opvoerpomp. Deze pomp kan ik blijven gebruiken. Het is een Royal Exclusive RD4500. Dit merk is in de zeewaterhobby de koning van de pompen. Een gemiddeld pompje zit al gouw op de €500,-. Ondanks dat het een grote pomp is, is deze als die ingedraaid is redelijk stil.
Het nadeel van een bioloog is het onderhoud. Met druipende matten en watten door de woonkamer om ze uit te spoelen. En het neemt ruimte in beslag.
- Optie 2 is de sump / bioloog eruit en 2 of 3 potfilters op de bestaande overloop en de uitvoer op de bestaande opvoer pijp.
Voordeel voor mij is de ruimte en het onderhoud. Je sluit het potfilter af en loopt met de pot en al zo naar de keuken voor het reinigen van de filters.
Voordeel 2 is dat als je het reinigen om en om doet je de bacterie cultuur niet direct om zeep helpt.
Nadeel is de aanschaf van 2 nieuwe filters en je moet goed opletten of er genoeg zuurstof in de bak komt. En iets meer werk.
Als extra met deze optie kan ik de overloop eruit slopen, een glasplaat over de bestaande gaten lijmen en gebruik maken van losse aanzuig buizen en korfjes.
Dat is veel makkelijker met een achterwand (ik wil een RockZolid achterwand en stenen.
Ik wil ook gebruik maken van automatische verversing. Ik ga een waterleiding en riolering aanleggen naar de trapkast naast het aquarium. Door een druppelaar wil ik, afhankelijk van wat er nodig is, ongeveer 10 tot 20 liter per dag verversen.
Als ik de overloop ruimte laat zitten dan kan ik de noodoverloop gebruiken voor afvoer van water.
Ow jah: ik heb nu een Profilux 3.1 Aquarium computer. Deze regelt nu temperatuur, PH, waterniveau, doseringen, sturingen van pompen, noodscenario's etc etc etc. Deze zal ik ook inzetten voor de Malawi bak.
De Profilux zal met 2 sensoren ook het waterniveau en dus het waterverversen in de de gaten houden. Inclusief overloopbeveiliging.
Pfoe.... Door tijdgebrek stoppen met zeewater maar ondertussen wel een hoop ideeën voor de Malawi bak.....
Tips, Tricks, links naar topics die interessant zijn, zijn allemaal welkom.
Ik weet nog een hoop van mijn oude malawibak maar dat is inmiddels ook al meer dan 10 jaar geleden dus ik moet weer wat bij leren.
Groeten,
Remko.