Arend van den Nieuwenhuizen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
River
Erelid
Berichten: 383
Lid geworden op: 25 apr 2015, 20:16
Locatie: Arnhem

Arend van den Nieuwenhuizen

Bericht door River » 16 nov 2015, 08:53

Gister kwam mij ter oren dat Arend van den Nieuwenhuizen was overleden. De wat ouderen tussen jullie zullen Arend ongetwijfeld kennen. Sinds de jaren 50 zijn er talrijke werken op het gebied van aquariumhouden van zijn hand verschenen. Duizenden foto's, Honderden artikelen en tientallen boeken. Het leek mij gepast om hier op het NCF even stil te staan bij deze icoon in de aquariumwereld op wiens schouders wij nu verder hobbyen.

Ik heb Arend één keer ontmoet toen hij foto's aan het nemen was in de aquariumgroothandel “Aqua Tropica” in Zevenaar. Ik herinner mij vooral mijn eigen bewondering;) Dat je zomaar opeens langs iemand kon lopen wiens boeken je als 'n soort Bijbel op je nachtkastje had liggen. Er stond 'n mooi stuk van Joachim D. Matthies (voormalig voorzitter Duitse aquariumvereniging) in de DATZ dat ik voor de NCF heb vertaald. “Het Aquarium” komt nog deze maand met een uitgebreid stuk over Arend van de Nieuwenhuizen.
Arend van den Nieuwenhuizen.jpg
Rustig is hij heengegaan, zoals zijn gewoonte was. Terughoudend en bescheiden. De dagen tijdens de tweede wereld oorlog, als Duits krijgsgevangene, haalde hem aan het eind van zijn leven in en bezorgde hem geregeld nachtmerries. Van beroep was hij boekhouder en reeds in zijn vroege jaren in zijn geboorteplaats aquariumhouder en natuurliefhebber. Ik leerde Arend kennen in 1967 tijdens een VDA congres in Dortmund. Daar in de de Gouden Zaal van de Westfalenhalle hield hij samen met zijn tweede vrouw Lily Rijneke de slotvoordracht “Met Arends ogen” Om deze lezing als laatste te geven was een strategische zet van de organisator van het VDA congres. Hij wilde daarmee de bezoekers tot aan het einde van het congres in de zaal houden. En dat werkte altijd.

Arend van den Nieuwenhuizen was lid van de NBAT, de "Nederlandse Bond Aqua-Terra," toen met meer dan 20.000 leden de grootste aquariumvereniging van Europa. Niettemin verliet Arend in 1976 de bond omdat hij zich niet langer kon verenigen met de zakelijke koers die de vereniging voorstond. Hij had altijd getracht te compenseren, maar toen dit niet meer lukte, was hij consequent en vertrok. Zijn nieuwe thuis werd de VDA, de Duitse evenknie van de NBAT. Hij verrijkte de vereniging met talloze fascinerende lezingen. In de aquarium-wereld verwierf Arend van den Nieuwenhuizen groot aanzien. Als nooit iemand daarvoor, werd Arend uitgenodigd om lezingen te geven in tal van landen in Europa, in 1969 zelfs in de DDR. Natuurlijk was hij ook een graag geziene gast en spreker bij de verschillende districten van de VDA. Zijn briljanten, met een Hasselblad, in zes bij zes formaat genomen Dia's, zijn de geschiedenis van de aquariastiek ingegaan. Zijn vele artikelen verschenen voornamelijk in de DATZ en nooit werd de Aquaristiek beter gekarakteriseerd als in Arends artikelen-serie “Het wonder in de woonkamer”. Heel goed, herinner ik me ook zijn eerste boek, "exotische aquarium", dat in 1962 verscheen. Zulke prachtige foto's had ik nog nooit gezien. Toen ik Arend en Lily kennen leerde, was ik bijna 21 jaar oud, en we werden vrienden voor het leven. Arends grote handicap was zijn slechthorendheid, dat uiteindelijk in doofheid uit monde. Zijn vrouw Lily was ook hier zijn grootste steun. Tot haar dood twee jaar geleden, heeft Arend haar negen jaar lang opofferingsgezind verzorgd,tot het bittere einde.

Een kamer met vele kleine tot middelgrote aquaria, eerst in Heemstede, daarna in Zevenaar was zijn werk en fotografeer-ruimte, maar voor zijn vele bezoekers ook een klein paradijs. Daar observeerde, kweekte en fotografeerde hij vissen, tot de ziekte van zijn vrouw, ongeveer tien jaar geleden hem dwong te stoppen. Zijn huis in Zevenaar is volgestouwd met boeken voornamelijk over de natuur en dieren. 60.000 dia's, zorgvuldig gesorteerd en opgenomen, in afwachting van een onzekere toekomst. Het digitaal verwerken van deze schat is een megaklus, maar ook een blijvende herinnering aan een unieke man en zijn prestaties.

Met vrienden als Henny Snijders en Rob Odijk en natuurlijk met zijn vrouw Lily Arend ondernam Arend vele reizen naar de herkomst-landen van zijn vissen, het liefste naar Oost-Azië, Thailand, Birma en Indonesië. Hij maakte er prachtige foto's die zijn lezingen, artikelen en boeken verrijkte. Daarbij was hij uiterst goedaardig en vertrouwelijk, zelfs in zakelijke aangelegenheden. Vele jaren geleden zei ik tegen hem: ". Arend, als je nou eens net zo'n goed zakenman als fotograaf zou kunnen zijn, zou je vandaag miljonair zijn geweest". Hij haalde zijn schouders op.

Arend van den Nieuwenhuizen overleed op 20 september 2015 na een lange en ernstige ziekte. Hij had zichzelf twee jaar geleden, na de dood van zijn vrouw, opgegeven. Zijn doofheid met de daaraan verbonden eenzaamheid hadden hem hard geraakt, en hij vertelde mij niet lang geleden, “Jochem, ik voel me door mijn doofheid als in een gevangenis" Ten slotte wilde hij sterven, om met lily, zijn geliefde vrouw, herenigd te worden. Op 25 September hebben wij hem begraven. Ik zal hem heel erg gaan missen.

Joachim D. Matthies
Arend van den Nieuwenhuizen4.jpg
Bas Pels
Berichten: 4724
Lid geworden op: 23 apr 2015, 21:01
Locatie: Nijmegen

Re: Arend van den Nieuwenhuizen

Bericht door Bas Pels » 16 nov 2015, 12:28

Een hele grote naam. Maar, in Nederland wel verbonden met de oudere aquariumgeschiedenis

Ik denk dat voor aquariumhouders van mijn generatie, en ik ben bijna 50, Arend van den Nieuwenhuizen min of meer een persoon is waar je van hebt gehoord, maar nooit gezien.

Het is jammer dat zijn laatste jaren niet beter waren.
Ik heb Cribroheros rostratus. Ik ben gelukkig
Gebruikersavatar
Meksjoef
Berichten: 3589
Lid geworden op: 23 apr 2015, 20:38
Locatie: Eindhoven

Re: Arend van den Nieuwenhuizen

Bericht door Meksjoef » 16 nov 2015, 16:06

sterkte aan de familie, vrienden en kennisenkring.
Gebruikersavatar
tanganyikafreak
Erelid
Berichten: 1827
Lid geworden op: 25 apr 2015, 10:08
Locatie: Breda

Re: Arend van den Nieuwenhuizen

Bericht door tanganyikafreak » 16 nov 2015, 16:11

Dat nieuws was langs mij heen gegaan...
Een grote in de (Nederlandse) aquariumwereld is er helaas niet meer
Als klein jongetje was ik al helemaal verknocht aan enkele van zijn foto's en artikelen in het Aquarium
Gast1
Berichten: 84
Lid geworden op: 05 sep 2015, 16:28

Re: Arend van den Nieuwenhuizen

Bericht door Gast1 » 16 nov 2015, 18:56

Een mooi stukje.
Bedankt voor het plaatsen, River!
Ik heb hem ooit geïnterviewd en mijn tweede verzoek bij hem ingediend op 20 september.... :(
Plaats reactie

Terug naar “Boeken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast